Vlonderterras aanleggen

Een houten terras of houten vlonder wordt minder snel koud in vergelijking met een terras van stenen. Het is comfortabel en heeft ook nog eens een mooie uitstraling. Een nadeel is dat het glibberig kan worden als het regent of als er algen op gaan groeien. Met milieuvriendelijke algendoders kun je dit echter gemakkelijk en goed bestrijden.

De juiste plek

Een terras is vaak een verlengstuk van je woning. Het is daarom goed om na te denken waar het vlonderterras moet komen. Het is ook goed om te kijken naar de windrichting, hoe de zon staat en op welke tijden er volop zon is op het terras. Hierdoor kun je de juiste afmetingen kiezen voor je vlonderterras. Ook kun je dit dan combineren met een beplatingsplan.

De voorbereiding met composiet planken

Haal eerst een laag grond weg om daarna de grond te egaliseren. Het is van groot belang om dit goed te doen. De afstand tussen de latten en de betontegels is maximaal 40 centimeters (hart op hart). Klop de betontegels goed vast en controleer of de tegels goed waterpas zijn gelegd.

De ondergrond

Het lattenwerk moet op een harde ondergrond geplaatst worden. Je kunt hiervoor losse betontegels gebruiken en ook een grindbed of betonnen vloer. Zorg er altijd voor dat de ondergrond stabiel is en ook vlak. Als de ondergrond van zand is of van aarde dan is het goed om een worteldoek te gebruiken.

Afstand

Leg de montagelatten op de grond en plaats de kopse kanten naar de kant waar je de latten tegen elkaar gaat plaatsen. Houd drie centimeter afstand van de muur voor het uitzetten van de vlonders door regen en door zon. Het kan ook nodig zijn om een extra montagelat ter ondersteuning te plaatsen.

Met clips werken

Start met het plaatsen van de eerste planken en zet deze planken met een eindclip vast op een montagelat. Schroef de lat niet direct met een schroef dicht, maar gebruik een boor om splijten te voorkomen. Het is belangrijk om roestvrijstalen schroeven te gebruiken om te voorkomen dat de schroeven gaan roesten. Er zijn meerdere soorten clips waar je uit kunt kiezen. De montagemethode is vaak hetzelfde.

De kopse kanten

Het is belangrijk om de planken tegen elkaar aan te schuiven. De clip helpt je om de juiste onderling afstand te gebruiken. houd rekening met een ruimte van een centimeter en gebruik de kopse kanten van een volgende rij planken.

Een wildverband gebruiken bij je vlonderterras

Als er meerdere planken zijn geplaatst dan is het goed om de kopse kanten af te werken met eindkappen. Het is belangrijk om de planken in een wildverband te leggen om een betere stabiliteit te krijgen.

Als je de planken op maat zaagt dan is het goed om het juiste zaagblad te gebruiken voor het materiaal.

Een terras op bielzen

Het is ook mogelijk om het vlonderterras op terrasbielzen van hardhout te plaatsen. Voor de houtsoort kun je geïmpregneerd Europees naaldhout gebruiken of het FSC Bankirai hardhout.

Bielzen in het zand

Neem planken van 2,5 centimeter bij 14,5 centimeter. Je kunt ze vaak in verschillende lengten kiezen. De bielzen kun je dan vrij in het zand plaatsen. Gebruik wel een worteldoek om het vlonderterras vrij te houden van onkruid. De afstand tussen de bielzen kan 70 centimeter zijn. Leg de bielzen horizontaal met een lat en met de hulp van een waterpas. Gebruik je geen worteldoek? Dan kun je grind tussen de bielzen strooien om het onkruid groeien te voorkomen.

Alles vastschroeven

Schroef de planken op de bielzen met de hulp van roestvrijstalen schroeven. Boor eerst de gaten voor om ervoor te zorgen dat je snel en gemakkelijk de schroeven kunt plaatsen. De planken moeten natuurlijk ook kunnen krimpen en uitzetten. Het is daarom slim om 1 centimeter speling tussen de planken aan te houden. Doe dit ook bij de kopse kanten van de planken. Door een plank aan de kopse kant te schroeven kun je het mooi en netjes afwerken.

Hoe leg je een vlonder video

Bekijk ook deze video, waar te zien is hoe je een vlonder kunt leggen.