Terrasoverkapping maken

Een terrasoverkapping is natuurlijk erg mooi in je tuin. Het zorgt ervoor dat je lekker beschermd tegen de regen, de zon en ook tegen bladeren en zelfs sneeuw bent. Een terrasoverkapping kan vrijstaand zijn, maar ook gemonteerd worden aan een huisgevel. Eigenlijk is het dan meer een veranda. De overkapping is uit te voeren in aluminium of in het hout. Je kunt de overkapping rondom open hebben of deels dicht maken met wandelementen.

Het dak is vaak dicht met dakplaten of met licht doorlatend materiaal. Natuurlijk wordt er ook gezorgd voor een goede hemelwaterafvoer. De overkapping is minimaal 2 meter en 20 centimeter hoog. Bij een veranda moet je ook rekening houden met de kozijnen en mogelijk ook met deuren of ramen welke naar buiten open moeten slaan. De overkapping kun je trouwens ook gebruiken als een carport. Dan moet de diepte minimaal 3 meter zijn en de lengte 5 meter. De hoogt is dan ook minimaal 2 meter en 20 centimeter.

Welke materialen heb je nodig voor een terrasoverkapping maken?

De volgende materialen heb je nodig om een goede terrasoverkapping te maken:

 • houten balken
 • houten planken
 • dakbedekking
 • bitumen of beits
 • dakplaten
 • pluggen
 • mortel
 • balk-ankers
 • steunen
 • hoekijzers
 • schroeven

Bij een terrasoverkapping van 2 meter en 20 centimeter hoog, 6 meter breed en 4 meter diep heb je 3 stevige palen van 9 centimeter bij 9 centimeter nodig en 2 meter en 80 centimeter hoog, twee steunbalken en ook 7 liggers. Gebruik hiervoor geïmpregneerd en geschaafd vurenhout of tuinhout.

De dakbedekking kan metaal zij, zwarte PVC, hout, dakleer, lichtdoorlatende kunststof platen of asfalt shinles. Kies bij een buitengebruik altijd voor roestvast staal. Het is wat duurder, het gaat ook veel langer mee.

Het uitzetten van de overkapping

Je begint natuurlijk met het bepalen waar je de overkapping wilt hebben. Meet de breedte en de lengte op van de overkapping en bepaal waar de palen moeten komen. Teken eerst een situatietekening en zorg daarna ervoor hoeveel materiaal je precies nodig hebt. Als je de plaats van een terrasoverkapping hebt bepaald dan moet je de plek met een touw markeren.

De waterafvoer van de terrasoverkapping

Bouw nu eerst de overkapping vast aan de muur en zorg dan voor een helling van minimaal 5 graden, wat 10 centimeter tot 12 centimeter is per meter. Als er vaak veel sneeuw valt dan is een iets scherper hoek verstandig. Een plat dak heeft natuurlijk een daktrim nodig en een afvoerbuis.

De merktekens

Voor het uitzetten van de verschillende palen met je een merkteken buiten de touwlijn gebruiken. De platen plaats je hierna om de 2 tot 3 meter. Plaats ze in het midden van een tegel om een verzakking te voorkomen. Deze palen zullen de horizontale liggers gaan dragen. Hier komen ook de draagbalken op. Plaats hierna het afdak. Doe dit met minimaal twee personen.

Een gevelbalk aanbrengen

Tegen de gevelmuur wordt de gevelbalk geplaatst waar de draagbalken op komen te liggen. Voor de gevelbalken kun je dezelfde houtdikte gebruiken als de draagbalken. Bereken eerst de hoogte waarop de gevelbalk moet komen. Houd hierbij rekening van een verval van minimaal 10 tot 14 centimeter per meter. In het geval van het voorbeeld is het dus 10 keer 4 centimeter. In totaal is dat dus 40 centimeter.

De bevestigingsbalk

Boor de gaten eerst in de gevelbalk. Houd de gevelbalk tegen de muur en in het midden van he steen teken je het af. Je kunt een richtlijn houden aan de voegen om de balken visueel horizontaal te monteren.
Boor nu de gaten en plaats de pluggen en zorg dat je met een waterpas de gevelbalk mooi horizontaal tegen de muur houdt. De verbinding komt op de midden paal.

De slag- of nagelplug

Maak gebruik van nagelpluggen. Een nagelplug is een stalen nagel of een speciale soort schroef welke met een hamer in de plug gedreven wordt. Het monteren gaat hierdoor veel sneller en het is perfect om de gevelbalk mee te monteren. Draai de schroef iets na met een schroevendraaier om het lekker stevig te maken.

De paalhouders voor het bevestigen op de tegels

Als je de bestrating niet kunt of niet wilt opbreken dan is het slim om een paalhouder te gebruiken. Deze kun je op de tegels of de bestrating bevestigen. Hierna kun je er de palen in plaatsen. Het is belangrijk dat de palen welk verticaal staan. Je kunt dit met een waterpas snel en gemakkelijk controleren.

Een tussenpaal bij een terrasoverkapping

Een tussenpaal wordt gebruik als extra ondersteuning. Je kunt hem op de uitgezette merktekens plaatsen.

De balk aan de voorzijde op palen zetten

Aan de voorkant van de terrasoverkapping kun je een staander plaatsen welke net zo sterk en stevig is als de gevelbalk. De balk komt aan de voorkant en rust op drie palen. Om het dak sterk en stevig te maken kun je de palen op schoren of een dwarsverband plaatsen. Bevestig het met schroeven van de juiste lengte. Het is slim om ze met schroeven van de juiste lengte te monteren. Voorboren is ook hier van groot belang.

De dakliggers plaatsen

Als de balk aan de voorkant vast zit en mooi waterpas is dan kun je de dak liggers op de steunen gaan vastzetten met schroeven van het juiste formaat. Je kunt de verdeling over de zeven liggers. Hierna is het alleen nog maar een kwestie van het dichtmaken van het dak. Dit kan met verschillende materialen. Hout en lichtdoorlatende kunststofplaten worden veel gekozen. Ook metalen profielplaten zijn natuurlijk mogelijk.

Metalen profielplaten

Als je kiest voor metalen profielplaten dan is het goed om te weten dat je ze gemakkelijk kunt plaatsen. Het is belangrijk dat je rubberen ringen gebruikt om de waterdichte afdichting boven het terras te krijgen. Zorg ervoor dat dakplaten goed overlappen en ook zorgen voor een waterdichte afdichting. Het is goed om handschoenen te dragen aangezien de metalen platen scherpe randen hebben. Ook is het goed om de platen af te kitten aan de muurkant.

Lichtdoorlatend polycarbonaat

Als je meer licht onder het terras wilt hebben dan is het goed om een 16 millimeter dik polycarbonaat plaatmateriaal te gebruiken. Het zijn sterke platen welke gemakkelijk te plaatsen zijn. Boven de muur kun je een aluminiumprofiel plaatsen voor een goede afdichting.

De palen in de grond

Als je ervoor kiest om de platen in de grond te platen dan moet je met de hoekpalen beginnen. Graaf een smalle kuil met een grondboor of smalle spade tot 75 centimeter diep. Het is goed om door te graven tot je een vaste bodem hebt bereikt. Het is slim om de grond iets nat te maken om gemakkelijker te kunnen boren.

Om de palen goed te beschermen tegen het vocht en de kans op rotten is het belangrijk om de palen aan de onderkant te beitsen of in de bitumen te plaatsen.

Het is goed om de 3 palen in de kuil te plaatsen. Sla de palen voorzichtig in de grond met een paalhamer. Zorg dat de bovenkant van de palen gelijk is. Controleer dit ook met een waterpas. Controleer of de bovenkant waterpas gelijk is en ook of de palen verticaal staan. Gebruik handschoenen om jezelf tegen splinters te beschermen.

Het beton storten

Neem wat specie en stort het in de kuil. Kies de juiste hoeveelheid specie om de palen te plaatsen. Neem een verhouding van een kilo zand, een kilo grind en een halve kilo cement. Zorg dat de paal goed verticaal staat en blijft staan. Maak gebruik van een waterpas om dit te ontdekken. Stamp alles goed aan met de steel van de paalhamer.