Jaloezieën

Een van de opties om te gebruiken als zonwering in de badkamer is door jaloezieën te gebruiken. Het is slim en gemakkelijk om gebruik te maken van jaloezieën. Jaloezieën kun je op maat maken en passen daardoor in ieder kozijn. Voor in de badkamer zijn de kunststof jaloezieën natuurlijk ideaal om te gebruiken.

De jaloezieën zijn er in verschillende materialen, zoals het kunststof, vinyl, aluminium, hout en ook stof. Voor de badkamer is kunststof het gemakkelijkste schoon te maken. Je kunt echter ook voor aluminium of hout kiezen als je dit mooier vindt. De jaloezieën worden altijd geleverd met een instructie hoe je ze het gemakkelijkste kunt ophangen. Lees deze uitvoerig en maak hier gebruik van.

Wat zijn de voordelen?

Het is goed om te weten dat jaloezieën een isolatie werking hebben. In de winter zorgen ze dat de warme lucht de ruimte in komt. Dit gebeurt door dat de holle zijde van de jaloezieën naar de binnenkant zijn gericht. In de zomer wordt de warmere lucht naar boven afgevoerd. Dit doe je door de holle zijde naar buiten te richten. De jaloezieën hebben een bovenbalk met een kantelmechanisme en een trekmechanisme.

Verschillende ophangsystemen

Er zijn verschillende ophangbeugels waarmee je de jaloezieën kunt monteren. Zo is er de kokersbeugel welke een afsluitklepje heeft en een hoekbeugel met een draaihendel om de bovenbalk vast te zetten.

Plek kiezen

Afhankelijk van de ruimte welke beschikbaar is en natuurlijk ook je persoonlijke wensen is het mogelijk om de jaloezieën te plaatsen. De volgende mogelijkheden zijn er:

  • Je kunt de jaloezieën aan het kozijn ophangen. Weet wel dat de gaten in kunststof kozijnen niet te repareren zijn
  • Je kunt de kozijnen aan de muur boven het kozijn monteren
  • Je kunt ook de jaloezieën aan het plafond monteren. Dit is een optie waar veel gebruik van gemaakt wordt

De beugels plaatsen

Het is belangrijk om voor het monteren van de beugels van de jaloezieën te bepalen waar de gaten komen. Markeer deze plekken en controleer of het goed is. Hierna kun je de gaten gaan boren met een dunne houtboor van 2,5 millimeter. Als het gat in de muur komt dan moet je een steenboor gebruiken van 6 millimeter en natuurlijk ook pluggen. Schroef nu de beugel vast en stel ze waterpas af met een lange lat en waterpas. Schroef de beugels nu definitief strak vast.

Op maat maken

Als de beugels vastzitten is het belangrijk om de binnemaat tussen de beugels op te meten. Gebruik deze lengte om deze op de bovenbalk en de onderbalk van de jaloezieën af te tekenen. Houd ook rekening met de einddoppen als je dit doet. De bovenbalken en onderbalken inkorten van de jaloezieën voor in de badkamer. Zaag de bovenbalk en de onderbalk op maat en zorg ervoor dat de jaloezieën beschermt worden met een stuk karton of een oude doek. Plaats hierna de einddoppen terug op de balken. Hierna is het tijd om de lamellen in te korten.

De lamellen inkorten

Hang de jaloezieën tijdelijk op en teken de binnenmaat af op de onderste lamel. Verdeel de binnenmaat gelijk over de linkerkant en de rechterkant. Gebruik een lamellenknipper of een scherpe schaar om de lamellen op maat te knippen. Begin bij een en doe dan de rest. Je kunt bij de overige lamellen het afgeknipte deel gebruiken om de juiste afmeting te hebben. Hierna kun je de jaloezieën gaan ophangen.

Ophangen

Hang de jaloezieën op. Mocht het pakket te dik zijn dan kun je lamellen verwijderen. Haal ze uit de onderbalk en verwijder het ladderkoord. Hierna kun je ze weer terughangen en het koord erdoorheen laten lopen. Het ladderkoord kun je op maat afknippen en dan vastknopen. Hierna kun je de draaistok in de houder plaatsen.